Sorozatfüggő

Minden, ami sorozat!

Utolsó kommentek

  • csibu19: Sziasztok!Esetleg valaki tudna segíteni honnan tudom letölteni a Laguna Beach-t???? Köszi előre is! :) (2016.02.01. 21:54) Laguna Beach 1x01.
  • : durva nyarad lesz, szerencsére nekem ennyit nem kell pótolnom :) de látom vannak neked is bőven "guilty pleasure" sorozataid :) (2013.05.26. 18:16) a 2013-as nagy (nyári) dara listám
  • xoxo_ivett: Azok talán nem ugrálnak, de eléggé hangulatos városnak tűnt ezen kívül is. Na de majd kiderül, hogy mit hoznak ki a városból egy évadon vagy akár több évadon keresztül :D. A baba meg remélem nem fog... (2013.05.06. 21:51) The Originals 1x00. (The Vampire Diaries 4x20.)
  • FüleS: Örülök, hogy nem csak én gondolom úgy, a baba dolog már kicsit sok és nem csak én nekem van tele a hócipőm Julie szerelmi háromszögmániájával. :) És valóban New Orleansnak van egy varázsa, vagy lega... (2013.05.01. 11:54) The Originals 1x00. (The Vampire Diaries 4x20.)
  • xoxo_ivett: ez egy próba komment... (2013.03.18. 22:26) Mi lett a Veronica Mars színészeivel?
  • Utolsó 20

Downton Abbey évadkritika

2011.09.19. - strongeer Szólj hozzá!

Közel 6 éve tartó sorozatfüggőségem során ez az első angol/brit (kinek hogy tetszik) sorozat, amit nem magyar tévécsatornán nézek (tévében sem néztem sok angol sorozatot egyébként).

Az első évad 7 kb. 60 perces részből áll, amely átlagosnak számít az angol sorozatoknál. Egy családi drámáról van szó, amely az 1900-as évek elején játszódik. Pontosabban az 1. rész 1912 áprilisában kezdődik, a Titanic elsüllyedése utáni reggelen. Épp innen indulnak a bonyodalmak, ugyanis az előkelő nemesi család örököse is a hajón utazott és életét vesztette.  A sorozat fő szála az öröklődés körül forog: kié is lesz a Downton kastély? A családban 3 leánygyermek van csak, így ők nem örökölhetnek a brit nemesi törvények szerint, amíg csak egy férfi örökös is található a távoli rokonságban. A Titanicon megfulladt örökös egyébként a legidősebb lány vőlegénye volt. Mindezek után felbukkan a sorban következő örökös, aki csak egy egyszerű polgári családból származó ügyvéd, aki természetesen beleszeret a legidősebb lányba. A férfi édesanyjával a kastély melletti településre költözik. A sorozat fő bonyodalmai innen indulnak. Rajtuk kívül egy új komornyik is kerül a kastélyba, akinek rejtélyes a múltja, de az éved végére kiderül, hogy mit rejtegetett a múltjáról.

Downton Abbey

A népes család mellett rengeteg szolgáló él még a kastélyban, így meglehetősen sok szereplővel találkozhatunk. Hűen bemutatják a korabeli kastélyok személyzetének hierarchiáját és életét. Elég sok kis történetszál fut a sorozatban, de ez egyáltalán nem zavaró. Több szerelmi szál is van, de nem kapnak olyan nagy hangsúlyt, hogy zavaróak lennének a sztori szempontjából. Habár én azért több szerelmi bonyodalmat vártam volna, mint amennyit végülis kaptunk az évadban. De ezt leszámítva nagyon jó arányban találják el az írók a történelem, a családi értékek, a szerelmi szálak és intrikák keveredését. Igazán gonosz szereplő nincs is, csak a szolgálók között egy nő és egy férfi, akikhez köthetőek a sorozat legaljasabb húzásai az egész évadban.

A korabeli vidéki Anglia tájait, szokásait, „törvényeit” hűen tükrözi a Downton Abbey.

Az 1. évad bő 2 évet ölel fel: a Titanic elsüllyedésétől eljutnak az I. világháború kitöréséig. A most induló 2. évad pedig 1916-ban kezdődik és az utolsó része már a háború után játszódik majd.

Rengeteg szereplő van, vagyis rengeteg brit színész, akik számomra ismeretlenek, de látva az évadot, mondhatom, hogy nagyon jó színészek. Számomra egyetlen ismert színésznő van a sorozatban, aki nem más, mint a Harry Potter filmek McGalagony professzora, vagyis Maggie Smith. Kiváló alakítást nyújt itt is, ahogy azt megszokhattuk tőle.

Downton Abbey 2

A 2. évad tegnap este (azaz szeptember 18-án) kezdődött a brit ITV csatornán. Ez az évad is 7 részből fog állni + kapunk egy 2 órás karácsonyi különkiadást, amely nem karácsonyi történet lesz.

Az 1. évadot 8/10-re értékelném. Ha megtartják az arányokat, akkor ez az értékelés nem is fog negatívan változni. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a sorozatot, nemcsak azoknak, akik szeretik a múltban játszódó sorozatokat/filmeket. Mivel csak 7 rész egy évad, így akár egy délután alatt is megnézhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozat-world.blog.hu/api/trackback/id/tr545147867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása